MALDİVLER
Maldivler gezi yazıları, Maldivler gezi rehberi, Maldivler gezi notları, Maldivler tatil, Maldivler gezi yazısı, gezi planı, Maldivler turu, Maldivler'de yeme içme, Maldivler'de gece hayatı, Maldivler'de Balayı
Maldivler gezi yazıları, Maldivler gezi rehberi, Maldivler gezi notları, Maldivler tatil, Maldivler gezi yazısı, gezi planı, Maldivler turu, Maldivler'de yeme içme, Maldivler'de gece hayatı, Maldivler'de Balayı
Başkent: Male
Resmî diller: Dhivehi ,İngilizce
Yönetim biçimi:Devlet
Başkan: Mohamed Nasheed
Başkan: Mohamed Nasheed
Kuruluş: Birleşik Krallık'tan 26-07-1965
Nüfus: 2005 tahmini 329,000
GSYİH (SAGP) Toplam 2.569 milyar$
Para birimi: Rufiyaa (MVR)
Zaman dilimi: (UTC+5)
Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusunda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibari ile Avusturalya'ya sığınma hakkı verilmiştir.
Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusunda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibari ile Avusturalya'ya sığınma hakkı verilmiştir.
1.200 adanın 200'ünde insan yaşamaktadır. 1.000 civarında ada halen boştur. Yerleşim bulunan 200 adadan 90'nında Maldivliler, 110 ada ise "otel ada" şeklinde kullanılmaktadır.
Maldiv halkının %100'ü müslüman olup, devlet "başkanlık" tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir.
Maldivin yerel halkı İslâm hukukuna uymak zorundadır. Ancak turistler ve tatil amaçlı gelen vatandaşlar şeriatın ve alkol yasağının dışında tutulur.
Özet Tarih
Adalarda yerleşim binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.
Daha önce Budist olan ada halkı, Arap tüccar Abul Barakhat Al-Bar Bari'nin tebliğiyle müslümanlığı seçmiştir.Sırasıyla, Portekiz ve Hollandalıların saldırılarıyla ve kısa süreli hakimiyetleriyle boğuşan Maldivler, 75 sene İngilizler'in hakimiyetine boyun eğmek zorunda kalmış, 1965 yılında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Daha sonra 3 sene Kral Muhammad Fareed saltanatı devam etmiştir.
11 Kasım 1968'de Monarşi kaldırılmış ve İbrahim Nasir başkanlığı idaresinde Cumhuriyete geçilmiştir. Cumhuriyet idaresine geçiş sembolik olmaktan öteye gitmemiş olsa da, 1970'lerin başlarından itibaren turizm adalarda gelişmeye başlamıştır. Cumhuriyete geçiş ile birlikte ülkenin resmi adı Maldiv Adaları yerine Maldivler olarak değiştirilmiştir.
1968'den bu yana Devlet Başkanı olan Me'mun Abdulkayyum, Ekim 2008'de yapılan seçimlerle iktidarını genç lider Muhammed Naşid'e bırakmıştır. Batılı Devletlerin "diktatör"lükle suçladığı Me'mun Abdulkayyum, seçimlerle iktidarını muhalifine devreden ender "diktatörler" arasına adını yazdırmıştır.
Ekonomi
Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin iki temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu adalar ülkesinde hemen her şey İthalat yoluyla sağlandığından, yerel halk büyük bir sıkıntı çekmektedir.
Maldiv parası birimi Rufiyaa'dır. (1 Rufiyaa = 47 kuruş)
Balıkçılık
Maldiv ekonomisi yüzyıllardır bütünüyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri üzerine kuruludur. Balıkçılık ülke halkının ana mesleğidir ve balıkçılık sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar hükümetin özellikle öncelik verdiği bir iştir.
Adalet
%100'ü Müslüman olan Maldivler'de yerel halka islam adaleti uygulanmaktadır. Şeriat mahkemesi başkent Male'dedir.
Maldivler'e alkol ve domuz eti sokmak bu nedenle yasaktır ve cezası büyüktür. Ancak Otel amaçlı kullanılan ve turistler haricinde yerel halkın yaşamadığı adalarda alkol serbesttir.
İslam Merkezi, Camii, Sultan Mescidi Mohammed Thakurufaanu-al-A'z'am.
Coğrafya
* Konum: Güney Asya 'da, Hint Okyanusunda atol grubu, Hindistanın güneyinde yer alırlar.
* Coğrafi konumu: 3 15 Kuzey enlemi, 73 00 Doğu boylamı
* Haritadaki konumu: Asya
* Yüzölçümü: 300 km²
* Sınırları: 0 km
* Sahil şeridi: 644 km
* İklimi: Tropikal
* Arazi yapısı: Beyaz kumsallar, düzlükler
* Deniz seviyesinden yüksekliği: 2,4 metre en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m
* En yüksek noktası: Addu Atolu 2.4 m
* Doğal kaynakları: Balık
* Arazi kullanımı: Tarıma uygun topraklar: %13.33
Kültür
Maldivlerin kültürü Araplara benzer. Bunun nedeni adaya gelen ilk yabancının Arap olmasıdır. Ada halkının %100'ü müslümandır. Adaya içki ve domuz eti sokmak yasaktır. Yerli halkın yaşam alanına girmeyen tüm resortlarda içki ve domuz eti serbestçe tüketilmektedir.
Turizm
Turizmin gelişmesi, ülkenin ekonomisinin de büyümesini sağlamıştır. Doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve gelir artışı sağlamıştır. Günümüzde turizm ülkenin en büyük döviz kaynağı haline gelmiştir ve ülke ekonomisinin %20'sini oluşturmaktadır. 84 turistik tesisi ile 2000 yılında 467,154 turisti ağırlamıştır.
Maldiv Adaları 2008 yılında 683.012 turisti ağırlamıştır. En fazla turistin geldiği ülkeler: İngiltere, Italya, Almanya, Rusya ve Fransa'dır.
Maldivler'de resortlar adaalar üzerine kurulmuştur ve her resort genelde adanın adıyla anılmaktadır. Resortlardan en ünlüleri: One and Only Reethi Rah Resort, Huvafen Fushi Resort, Naladhu Resort, W Retreat Resort, Banyan Tree Resort, The Beach House at Manafaru Resort ve Sheraton Resort'tur. Resortlarda iki ayrı oda kategorisi bulunmaktadır: Beach Bungalow (Sahil Villa) ve Water Bungalow(Suüstü Villa). Water Bungalowlar, denizin üstüne çakılan kazıklar üzerine inşa edilmiştir.
Bir çok resortta "no news-no shoes" uygulaması vardır. (haber okumak yok, ayakkabı yok !) Tesislerin çoğunda "buttler" (bir çeşit uşak, sadece size hizmet eden görevli) bulunur. Ayrıca, bir çok resorta 12 yaş altı çocuk kabul edilmemektedir. (The Beach House, W Retreat, Baros Island Resort gibi). Water Bungalowlar 12 yaş altı çocuklar için güvenlik gerekçesiyle yine yasaktır.
Maldivler Seyahatimiz (24-29.11.2010)
6 Kasım 2010 tarihindeki nikah ve düğünümüzün ardından balayı için güney sahillerine inmeye karar verdik.
Bir çok yeni evli çiftin hayali olabileceği gibi, bizim de hayalimizdi maldivlerde balayı yapmaktı ve bunu gerçekleştirerek unutulmaz bir balayı geçirdik. Sadece balayı için değil, aşk tazelemek, huzur bulmak, kafa dinlemek ya da sadece yakında tamamen sular altına kalması öngörülen, dünya cennetlerinden biri olan hint okyanusu adalarını görmek isteyenlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz için seyahatimizi paylaşmak istedik.
Maldivler gezimiz için önce bazı tur şirketleriyle görüştük ama ya tur olmadığını söylediler ya da uçuk fiyatlar talep ettiler bunun üzerine seyahatimizi kendimiz organize etmeye karar verdik. Hem daha kolay hem de tur şirketlerine göre daha ekonomik oldu.Biletlerimizi www.sonfiyat.com sitesinden, otel rezervasyonumuzu www.tripadvisor.com sitesinden yaptık.Uçuş biletleri için internet sitesinde farklı fiyat seçenekleri mevcut.Size tavsiyemiz aktarma sürelerinin mümkün olduğu kadar kısa olacağı ve maldivlerde maksimum sürede kalacak şekilde uçuşunuzu organize etmeniz.Otel seçtiğimiz sitede ise adada mevcut en popüler otellerin fiyatları, daha önce giden kişilerin yorumları ve rezervasyon imkanı bulabiliyorsunuz.Yorumlar gerçekten çok önemli otel seçiminiz için çok fazla bilgi edinebilirsiniz. Bulunduğunuz adada otel dışında hiçbir şey olmadığı için otelinizi tam pansiyon seçmeniz yada uygun olacaktır,ayrıca sahildeki beyaz kumlar tüm otellerde bulunmamaktadır otel seçerken bu kriteri de göz önüne almanızı öneririz.
Maldivlere İstanbul’dan, Emirates hava yolları ile Dubai aktarmalı ve Qatar havayolları ile Doha aktarmalı olmak üzere iki ulaşım şekli var. Biz Doha aktarmalı olarak gittik, Qatar havayolları son derece modern, konforlu ve hizmeti güzel bir havayolu şirketi.Personeli oldukça şık ve güler yüzlü,yemekleri lezzetli, uçak içindeki lcd hizmeti oldukça kaliteli.Bir çok transit uçuşun gerçekleştiği Qatar havayollarının bekleme alanı oldukça ferah.Uygun yemek yiyebileceğiniz fast food restorantı, cafesi ve çok büyük sayılmayacak bir duty freesi mevcut.Şu an yapım aşamasında olan ve yakında açılacak çok daha büyük bir havayolu olacakmış.Dohaya yolculuğumuz 4 saat kadar sürdü, Doha-İstanbul arası saat farkı 1 saat.Aktarma süresinin ardından Male uçağına bindik uçuş süresi yine 4 saat civarındaydı. Gittikçe güneye indiğimiz için bize göre gece olan saatlerde havanın aydınlanmaya başlaması enteresan bir duyguydu, yaklaştıkça adalar görünmeye başladı gerçekten inanılmaz bir manzaraydı.Uçaktan indiğimizde yüzümüze vuran sıcacık rüzgar kasım ayında olduğumuzu unutturdu.Adada hava sıcaklığı genel olarak 29 -30 derecelerdeydi,zaman zaman tropikal yağmur yağsa da hava sıcaklığı hiç değişmiyordu. Yağmur yağdıktan 10 dakika sonra hiç yağmamış gibi heryer kupkuru sımsıcak oluyordu.
Otel olarak daha önce giden arkadaşlarımızın tavsiyesi olan Hotel Angsana Ihuru’yu seçtik.Male’ye vardığımızda bizi bekleyen otel personeli ile sürat teknesine binerek otelimize yaklaşık 20 dakika sürecek deniz yolculuğuna başladık.Uçakta dikkatimizi çeken bir unsur burda da karşımıza çıktı, teknede ellerimizi silmemiz için yıkanmış havlu verdiler buranın adeti bu şekilde imiş, dönene kadar kağıt peçete görmedik diyebiliriz.
Otelimizin bulunduğu ada görünmeye başaldığında heyecanımız arttı, resimlerde, televizyonda görünen izlediğimizin aynısıydı, palmiyeler, bembeyaz kumlar, turkuaz sular rüya gibi bir tatil olacağı belliydi.
İndiğimizde bizi otelin resepsiyon sorumlusu olan japon bayan karşıladı, otelin bar kısmında hindistan kabuğu içinde, hindistan kabuğundan kaşıkla hindistan cevizi dondurması ikram ettiler, otel hakkında kısa bilgi verdikten sonra odamızı tanıttılar.Odaya girdiğimizde şöyle bir manzarayla karşılaştık; mis gibi tütsüler, yanan mumlar, mükemmel loş bir aydınlatma, muhteşem dekorlar arasında yememiz için bırakılmış elmalar, fonda harika relax müzikler, kısık ayarda çalışan pervane, mis gibi yasmin kokan sabun, şampuan, vücut losyonu gibi banyo malzemeleri ve açık hava jakuzisi.Etraftan tamamen izole olsa bile tuvalet ve jakuzinin üstü açık bir yerde olması başta acaba dedirtse de sanıldığı gibi tedirgin olacak birşey olmadığını anlayınca sorun kalmıyor.Odadan bahçeye açılan bahçemizde sallanan koltuk, hamak ve masamız vardı,şezlonglarımız ise hemen önümüzdeki sahilde bizi bekliyordu.
Otel konsepti tam pansiyon olup bu fiyata çecekler dahil değildi su bile.Açık büfe kahvaltıda herkese hitap edebilecek yiyecekler mevcuttu, con flakes, omlet, bize yabancı peynirler, domuz eti, bir çeşit pilav ve tropikal meyveler.Öğle yemeği de açık büfeydi okyanusun ortasında olduğumuz için menüde genelde tuna olmak üzere çeşit çeşit balık oluyordu ama deniz balığı kadar lezzetli olduğu söylenemez,bunun dışında sebze,pilav ve ızgara bölümünde tavuk,balık, kuzu etide mevcuttu.En doyurucu öğün öğle yemeğiydi.Akşam yemeği ise çoğu gece iki seçenekten oluşan menü sunuyorlardı,ismini cismini bilmediğimiz garip isimdeki yemekleri sipariş ettiğimizde önümüze gelenlerden genelde pek memnun kalmıyorduk.1,5 litre su 3 Euro, cola-sprite gibi içecekler 5 Euro’du.Ayrıca geniş bir alkollü içecek menüsüde mevcut.
Personel gayet güler yüzlü ve ilgiliydi,sürekli selam verip şarkı söyleyen eğlenceli insanlardı.
Otelden dalış için ücretsiz olarak şnorkel, gözlük,palet ve can yeleği temin edebilirsiniz götürmenize gerek yok,biz boşuna götürmüş olduk:)
Bulunduğumuz ada 46 adet mustakil otel odası, bir restorant, bir bar, spa merkezi, hediyelik eşya alınabilecek küçük bir dükkandan ibaretti.Ada da tam tur atmamız 10 dakikamızı almıyordu,küçük ama çok şirindi.
Gündüz yapılabilecek aktiviteler: denize girip güneşlenmek, şnorkelle boyu geçmeyen sularda mercanların arasında gezinen onlarca renkli harika balıkları izlemek, muhteşem fotoğraflar çekmek, spada mesaj yaptırarak rahatlamak,başka bi yerde bulunamayacak bu eşsiz manzaranın sessizliğinde kitap okumak bol bol dinlenmek,2 saatte bir kalkan botla 5 dakika mesafedeki aynı firmaya ait diğer otel olan Banyan Tree’yi ziyaret etmek ki kesinlikle tavsiye ederiz, daha büyük olan bu adanın beyaz kumuda çok fazla olup gözler açık tutmak nerdeyse imkansızdır, upuzun iskelesinden adanın tamamı görünmektedir.
Akşamları ise muhteşem deniz manzarasında sevgilinizle romantik bir akşam yemeği, ışıklandırılmış iskelede denizde yüzen renkli balıkları ve küçük köpek balıklarını seyretmek, barda relax müzik eşliğinde ve yıldızların altında alkollü kokteyller, alkolsüz moktayiller, kahve vs içerek huzuru yaşayabilirsiniz.
Ayrıca ekstra olarak düzenlenen deep diving, night fishing, gün doğumu kahvaltıları, gün batımı yemekleri, sadece sevgilinizin ve sizin olacağı ıssız bir adada romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
5 gece 6 günlük muhteşem balayımızın son gününde cennet adaya veda ederek son olarak başkent olan maleyi de görmek istedik.Otelin bize temin ettiği bir rehber ilegenel bir şehir turu attık; meclis binası, başbakanın evi, sahil güvenlik, cuma camisi dedikleri eski camileri ve yakın zamanda yapılan daha modern ve büyük kapasiteli yeni camileri, balık ve sebze pazarı, turistlerin hediyelik eşya alabilicekleri 3 katlı bir çarşı gibi yerleri görükten sonra tekne ile havaalanının bulunduğu adaya gittik.Uçuş saatimize kadar free shoplarda gezindik, diğer havayollarının free shoplarında euro cinsinden olarak satılan parfümler burda usd olarak satılıyor burdan parfüm alınabilir.
Maldivler gezimizin kalıcılığı için her anımızı kare kare çektik.
Köpek balıkları dolaşıyor efsanelerine pek te kulak asmayarak ıssız bir adaya götürülecek en önemli 3 şey olan sevgiliniz, mayonuz ve fotoğraf makinenizi de yanınıza alarak muhteşem bir tatil geçirmenizi ve bu bilgilerin faydalı olmasını dileriz:)))
Çok güzel...
YanıtlaSilBiz de Temmuz ayında Conrad otel de kaldık, Rangali adasında, o kadar çok araştırdık ki sormayın. Peninsula tur aracılığı ile gittik ve inanılmaz memnunuz özellikle Deren hanımdan. Bloguma çekildiğimiz tüm resim ve videoları koydum.
Su altında çekimler yaptık balıkların içinde, şnorkelling turu, yunus izlemeye gittik, denizin 5 metre altındaki restoranda yemek yedik köpek balıklarının içinde, denizin ortasında masaj yaptırıp jakuziye girdik ...vs daha bir sürü harika aktivite. Eğer merak ederseniz beklerim bir göz atın umarım gitmek isteyenlere faydası dokunacaktır, fiyatı , en iyi mevsimler, otelin hediye verdikleri hepsi var.
Bu arada yeni yeni başladım blog işine yardımlarınızı ve lütfen yorumlarınızı dört gözle bekliyorum.
http://yenibirsoyadimoldu.blogspot.com/2012/12/maldivler-balayi-karar-asamasi-evlilik.html
bende bu haziran ayında gitmek istiyorum umarım sizin kadar eğlenceli olacaktır. Conrad gerçekten harika bir otele benziyor :) en azından resimleri harika haziran ayında görecegiz şimdiden heyecanlanıyorum
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilbend e sıkı bir araştırma yapıyorum.. bir sürü acente ile görüşüyorum. 7 gece fiyatları çok yüksek geliyor, siz 5 gece kalmışsınız, bu süre yeterli miydi? ah biraz daha olsaydı dediniz mi?