Iphone edineli 1 ay kadar oldu, şunu söyleyebilirim kullanması gayet zevkli ve kullanımı oldukça basit bir alet. Apple telefon işine soyunurken diğer firmaların yürüdüğü yoldan yürümemiş. Dahice buluşlarla kullanışlı, çoklu dokunmatik bir ekran ve o güzel ekrana layık özel kullanımı oldukça basit telefon işletim sistemi Iphone Os'u tasarlamış. Karşılaştırmak gerekirse Windows Mobile Masa üstü için tasarlanmış Windows'un telefona taşınmış hali resmen. Küçücük başlat tuşu oraya bastığınızda çıkan menü bunu size gösteriyor. Orayı elbette kalemsiz kullanmak mümkün değil. Yeri geliyor parmak, yeri geliyor telefon üzerindeki tuşlar, yeri geliyor kalemle telefonu kullanmaya çalışıyorsunuz. İçinde o kadar ayar var ki: herşeyi yapabilecek bir alet ama ayarlarlar uğraşmaktan doğru dürüst hiçbirşey yapamadığınız bir akıllı telefon oluveriyor. WB tasarlanırken dokunmatik ekranın parmakla kullanılmasını doğru dürüst öngörmemişken, Iphone harika bir işletim sistemi ve çok başarılı ekranlı bir telefonu birleştirerek çok güzel bir ürün çıkarmış. Multi Touch 480*320 ekranının bir benzeri daha yok. Aynı anda iki parmağın basılmasını algılayabiliyor. Ekrana dokunmaya verdiği his harika. Klasik Pocket Pc de parmağı ekrana dokundurmak bir yana, baya baya parmağınızı bastırmanız (acaba bu kadar bastırmak ekrana zarar verir mi hissini düşünmeyen oldu mu acaba?) normalken, iphone neredeyse ekrana dokunma anında sizi hissediyor. Kendini çok iyi ifade eden ve yerleri özelleştirilebilir iconlar ile telefonu kullanmak gerçekten çok kolay. Mümkün olan en az ayarla en çok iş yapılmaya çalışılmış. Bu telefonu kullanmak o kadar basit ki 7 yaşımdaki yeğenim bir saat içinde uzmanı oldu. Siz telefonu kullanırken arka planda her şey en iyi şekilde sizin için ayarlanıyor veya ben öyle düşünüyorum :). Bir kaç kötü eleştiri okudum iphone hakkında; bazıları işlemcisini, bazıları donanımını, bazıları kullanımını eleştirip bilindik markalara rakip olamayacağını ancak alternatif olacağını yazmışlar. Acaba bu alternatif'e neden rakip olsun diye bilindik ve güçlü firmalar teker teker, alal acele benzer ürünler çıkarmaya çalışıyorlar?
Turkcell küçük paket ile iphone'u aldım. İlk fatura'ya kadar zorunlu olarak Bizbize ile konuşuyorsunuz, bu zamana kadar olan dönemde (benim için 25 güne yakın bir dönem) ne 150 dakikanız ne 3 gb (sınırsız deniyor ama sınırlı olan interneti) internetiniz var. Bu nedenle gaza gelip ardı ardına youtube videolarını izlemek ve google maps alt yapılı online gps ile etrafta dolaşmak baya bir külfetli olacaktır. Ben çok pahalı bir tarife diye sadece 10 gün kadar bu hattı kullanarak (15 gün kadar eski hattımı kullandım) 102 ytl ye konuşmuş oldum. (Turkcell'e ilk eleştirim)
Turkcell'e ikinci eleştirim: Fring gibi Iphone üzerinden Skype konuşmalarını yapmanızı sağlayacak bir programı 3G'de Sesli konuşmalara izin vermediği için kullanamıyoruz. Ancak wifi bağlantı olan yerlerde fring ile skype görüşmeleri yapabildim. Bu pek bilinmeyen kötü bir durum.
Genel olarak Iphone ele alındığında işçilik ve malzeme olarak gayet kaliteli bir izlenim veriyor. Her ayrıntısında ayrıca kullanımında bunu hissettiriyor. Iphone'nun içine mp3 atabilmek ve programlar kurabilmek için mutlaka Itunes kurmanız gerekiyor. Bu Apple yazılımını kurduğunuzda Apple Store program veya müzik indirmeye kalkarsanız standart olarak sizden kredi kartı numarası isteniyor. Şu an binlerce olan programlar arasında bedava olup gerçekten harika özelliklere sahip programlar var. Bazı paralı yazılımlar (ben paralı yazılımlara pek bulaşmadım) gerçekten harika özelliklere sahip.
Iphone'nin beni rahatsız eden bazı kötü özellikleri var:
- Bluetooth üzerinden parça ve belge transferi yapamıyorsunuz, hatta mavi diş'i kulaklık kullanımı dışında hiç bir şekilde kullanamıyorsunuz. Sesli arama yazılımı birlikte gelmiyor. Benim indirdiğim programlar arasında SAY WHO yazılımı bunu başarıyor. Fakat kontak listenizdeki kişilerin adlarını ingilizce kelimeymiş gibi söylemeniz gerekiyor:) Bluetooth ile bir kere tuşa basıp ismini söylediğim kişiyi arayabilmek isterdim doğrusu.
-Bir program kullanırken aynı zamanda arka planda ipod haricinde hiç bir program çalışmıyor.
-Pilini acemi bir kullancının değiştirmesi mümkün değil, Servisin yolunu tutmak gerek. Yoğun kullanımda 1 gün ancak giderken, normal kullanımda iki günü çıkarıyor. Konuşurken telefonu kulağınıza dayadığınızda ekranın kararması şarj süresini uzun tutmak için düşünülmüş akıllıca bir özellik. HTC Diamond'daki gibi araran kişi telefonu açtığında bizi uyaran bir titreşim vermesi veya Gelen arama sırasında telefon yüz üstü olarak çevirince geçici olarak zil sesini kapatması düşünülememiş.
-Şarj aletinin sıradışı bir girişi var. Yeni nesil iphone'ların kulaklık girişleri standart, beğendiğiniz bir kulaklığı da kullanabilirsiniz. Bunların apple markalı olanları pahalıca.
-Türkiyede gps'i ile henüz yol tarifi yok. Olduğunuz yeri açık alandaysanız 20 saniye gibi bir sürede buluyor ve mavi nokta ile işaretliyor. Google haritaları kullandığından ve bunları online indirdiğinden gps için sağlam bir internet paketinizin olması gerekiyor. Baz istasyonu olmayan bir yerde internet olmayacağından gps te yok elbette. Google Haritaların Ofline olarak kullanılması
-Video çekmiyor. JB yaptıktan sonra yapılabiliyormuş.
-Mp3 leri zahmetli bir şekilde zil sesi yapıyoruz.
-Doğrudan divx oynatamıyor, bir program ile videolarınızı mp4, h264 formatlarına çevirmeniz gerekiyor.
Iphone'de işe yarar birkaç tüyo
Kulaklık kullanımı: Kulaklık müzik dinlemek için ve telefon görüşmeleri için tasarlanmış. Müzik dinlerken telefon çalarsa müzik sesi kısılıyor ve telefonu yanıtlamak için kulaklığa yakın düğmeye bir kere basmanız kafi. Konuşmayı sonlandırmak bir kere basmanız kafi. Çalan müziği duraksatmak için düğmeye 1 kere basmak, bir sonraki parçaya geçmek için 2 kere basmak, bir önceki parçaya geçmek için seri bir şekilde 3 kere basmak gerekiyor. Basit ve kullanışlı. Gelen aramayı kabul etmek için 1 kere basın, reddetmek için 1 kere uzunca (2 saniye kadar, bip sesi duyana kadar) basın, görüşmeyi sonlandırmak için 1 kere basın
Gmail Kişiler İle Senkronizasyon:Bu Iphone kullanmanın olmazsa olmazı. Google'da bulunan kişiler listeniz ile iphone tam entegre çalışıyor. Iphone'ye bir kişi ekliyorsunuz, gmail'e ekleniyor, 1 kişi siliyorsunuz iphone'den siliniyor vs. Mail hesaplarınızı (gmail, yahoo, aol, mobel me vs) iphoneden takip etmek çok kolay. 2 mp fakat gayet kaliteli bir fotoğraf çekme makinesi geliyor. Video çekilmesini apple engellemiş. Photos başarılı bir fotoğraf izleme yazılımı.
Ana Simgelerin Yerini Değiştirin: Uzun süre her hangi bir simgenin üstüne basarsanız simgeler titremeye başlıyor ve istediğiniz sayfada, istediğiniz konuma sürükleyebiliyorsunuz.
Uçak Modu: Telefon açıkken aramaları kapalı olması bu modda mümkün.
Telefon uyku modundayken Telefon gelirse reddetmek için üstte uyku/uyandır düğmesine ardarda ikikez basınız. Yine uyku modunda şarkı dinliyorsanız sesi açmak kapamak bir sonraki parçaya geçmek için ana ekran düğmesine iki kez basın. (Mp3 lerin sesini yandaki ses ayar düğmesinden de ayarlayabiliyoruz) Aramaları sessize almak için yanda bulunan ses kapat / aç düğmesini kullanabilirsiniz, bu düğme kullanıldıktan sonra da aramayı yanıtlamak veya reddetmek mümkün.
Iphone'u sıfırlama Ana ekran tuşu ve Uyku/uyandır düğmesine aynı anda 10 saniye basarak Apple logosunun görenmesini beklenir.
Ekran Görüntüsünü Kaydetme: Ana ekran tuşu ve Uyku/uyandır düğmesine aynı anda bir kere basmak kafi. Resimlerim klasörüne kaydedilir.
Zil Sesi Oluşturma: Maalesef mp3'leri (apple storeden para verip indirmedikçe) doğrudan zil sesi yapamıyoruz. Fakat basit bir yolu var. Itunes programını açın, Library / Muzik altında istediğiniz bir parçayı farenin sağ tuşu ile klikleyin. Get Info / Options'a girin start / stop time 30 saniye olacak şekilde süre belirleyin. (örneğin start 00:00 stop 00:30).
Sonra gene Muzik aldından parçaya sağ tuşla basarak 'CREATE AAC VERSION' deyin. Bir kaç saniye içinde müzik parçanızın AAC versiyonu 30 saniye olarak üretilecek.
Sizin seçtiğiniz parçanın hemen altında 30 saniyelik aynı isimli bir dosya oluşacak. Sağ tuşla basıp 'SHOW IN WINDOWS EXPLORER' deyip dosyanın atıldığı yere gidin. Şimdi var olan dosyanın uzantısı m4a olmalı (dosyanız dosya_ismi.m4a şeklinde gözüküyorsa uzantısı '.' dan sonraki üç harftir, eğer dosya uzantısını göremiyorsanız, ARAÇLAR / KLASÖR SEÇENEKLERİ / BİLİNEN DOSYA UZANTILARINI GİZLE' seçeneğini inaktive edin.) Dosyayı çift tıklayarak veya sağ tuşa basıp 'AD DEĞİŞTİR' diyerek uzantısını m4r olarak değiştirin. Oluşturduğunuz dosyayı LIBRARY altında RINGTONES altına sürükleyin. Telefonu bilgisaranıza USB ile bağlayıp ITUNES ile senkronize edin. İşte bu kadar.
Temel gelen yazılımlar
Kullanışlı bir hesap makinesi (telefonu yan tutunca bilimsel, dik tutunca temel)
Weather: Hava durumu programı (yahoo dan güncelleniyor, istanbulu hemen ekledim)
Maps: Google'nın haritaların online olarak çekmeye dayalı bir gps yazılımı, yol tarifi ülkemizde yapmıyor. An itibarı ile alt yapı olarak yol tarifi yapma, trafik yoğunluğu mevcut ise alternatif yol gösterme yeteneklerine sahip. 3 tane harita var. Klasik yol, Uydu ve Hypbrid. Sonuncu yol ve uydu görüntüsünün üstüste bindirilmiş hali gibi birşey. Sol alttaki tuşa bastığınızda haritada sizin olduğunuz yere kilitleniyor. Adres aramalarında başarılı sonuç için mesela "ptt evleri mahallesi"ni aratacaksanız. "ptt evleri" diye aratırsanız mamak çıkıyor, "ptt evleri mh sarıyer" diye aratınca en doğru sonuca ulaşıyorsunuz. Yani sokak, cadde, mahalle ne yazarsanız yazın yanına sk, cd, mah uzantısı ile birlikte bir semt adı veya ilçe adı yazmak gerekiyor. Örneğin "Uyanış sk Merdivenkoy" doğru bir sonuca erişmenizi sağlayacak. Arama sonuçlarınızı, bulunduğunuz yeri, her hangi haritadaki yeri kaydedebilirsiniz. Arama seçeneğini kullanırken List seçeneğini de açmayı unutmayın. Çoklu sonuçlarda daha kullanılışlı. Eklediğiniz sık kullanılanları kişilere ataya bilirsiniz. Add Favorite dediğniz yerin adını değiştirirseniz kişilere aktaramazsınız. (nedense). Tam Türkçe yazılmasına gerek yok. Uyanış Sokağı ararken "uyanis sk kadikoy" yazmanız kafi.
Contact: Kişiler listeniz tam burada, Gmail'den çok güzel bir şekilde iki yönlü olarak verileri senkronize edebiliyor. İlk açıldığı hal ile çok sade bilgiler varken, isterseniz her türlü ek kişi bilgisini ekle diyerek ekleyebiliyorsunuz. Favori telefonlara eklediklerinizin yanında * işareti oluyor. Her hangi bir telefonu veya maili tıkladığınızda ilgili program arabirimi çalışıyor; arama başlıyor veya mail programı arabirimi açılıyor.
Camera: Hiç bir ayarı olmayan, 2 mp fakat gayet kaliteli bir fotoğraf çekebilen bir yazılım, video çekmiyor. Neden böyle güzel bi alet video çekmez diye aleti kurcaladığımda yaptığım denemeler sonucunda telefonun çok ısınması ve çabuk pil bitirmesi kanaatine vardım.
Phone: Favoriler, Kişiler listesi, Numara çevirme, Keypad, Voicemail bölümlerinden oluşuyor. Dokunmatik ekranın verdiği histen sonra wm'ın ne kadar bu konuda başarısız olduğuna her ademoğlu kanaat getirecektir. Contact simgesine Phone sekmesi ile de ulaşmak mümkün. Telefon 1 dk içersinde kendini uyku moduna aldığından gelen aramayı kabul etmek için ekranın hemen altındaki tuşa basıp, dokunmatik ekranda çıkan kayan düğmeyi kaydırmak gerekiyor. Aynı zamanda gelen bir aramayı reddetmek için en üstte bulunan açma / kapama düğmesine iki kez hızlı basmak gerekiyor. Konuşurken açık simgelerle bazı işlemler yapmak mümkün.
Mikrofon (sessize alır), Keypad (numara yazma) Speaker (sessi dışarı verir), Add Call (Kişiler listesine yeni bir kişi ekler), Hold (ikinci bir kişi aradığında aramalar arasında geçiş yapmaya veya konuştuğumuz kişiyi beklemeya almaya: bu durumda hem mikrofon hem hoporlör iki tarafa da kapanıyor), Contact (konuştuğumuz kişiye o an her hangi bir kişinin telefon numarasını verebiliriz)
Text:Üzerinde çok konuşulan eleştirilen bölümlerden biri iphone'nun. Çünkü bir mesajı silmeniz gerektiğinde kontak listenizdeki kişinin her hangi bir mesajını değil tüm mesajlarını aynı anda silebiliyorsunuz. Bir kişi ile yaptığnıız tüm yazışmalar o kişinin adı altında baloncuklar halinde sıralanıyor. Tek bir mesajı şu anda silmek mümkün değil. Basit ve kullanışlı, karikatürlerdeki konuşma balonları gibi bir yapısı var. Yazım denetimi henüz kapatılamadığından ve ingilizce önerdiğinden önerilen kelimeden kurtulmak için kelimenin üstündeki çarpı işaretine basmalısıpız, basmayıp yazmaya devam ederseniz önerilen kelime doğrudan yazdığnız kelime ile değiştirilecektir. Kişinin adı üstünde parmağınızı yatay olarak götürürseniz onunla olan tüm mesajlaşmalarını silebilirsiniz. To kısmındaki + tuşuna basarak pek çok kişiye sms göndermek mümkün olabildiği gibi Kişiler listesinde kişilere grup (iş arkadaşlarım) belirlemişsek aynı anda mesaj atmak ta mümkün olabiliyor. Güzel bir özellik.
Settings: Telefonun ayarlarını yapabileceğiniz bölüm. Mail hesaplarınızı ekleyebilir, kontak listenizin hangi maille eşleştirileceğinize burada karar verebilirsiniz. Gene wifi açıp kapama, önceden tanımladığınız ve artık bağlanmak istemediğiniz modemleri buradan unutturabilirsiniz. Veya tv out ayarlarını, ipod'un maksimum vereceği ses ayarına burada karar verebilirsiniz. Çok çok detaylı olmayan çok basit ayarlar mevcut. Böylesi bir telefon için inanılmaz az ayar var.
Safari: Flash teknolojisini şimdilik desteklemeyen çok başarılı bir web tarayıcı. Alttaki tuşlar temel olarak ileri -geri-sık kullanılanlara ekle (masa üstüne de eklemek mümkün bi sayfayı), geçmiş ve arka planda kaç pencere açık olduğu. Üstte arama, adres çubuğu, yenile mevcut. adres çubuğuna bi kere bastığınızda sık kullanılanlarda orada çıkıyor. Bir alana çift tıkladığınızda oradadaki yazının enine göre yakınlaşma yapıyor, veya iki parmak ekranda uzaklaşma haraketi ile yakınlaşabiliyoruz, ekrandaki yazılar yeniden render edilerek okunacak hale geliyor. Web sayfalarındaki fotoğraflardan her hangi birinin üstüne uzun süre basılarak telefonumuza kaydetmek mümkün.
Mail: Mail alış verişi buradan yapılıyor. Settings te kurduğumuz maillerimizi alıp verebiliyoruz, istediğiniz kadar mail hesabı kurarak tümünü iphone den takip edebilirsiniz. Gelen maili açmadan yana doğru parmağınızı sürerek silmeniz mümkün. Mailleri açtıktan sonra çöp tenekesi simgesine basarak silebildiğiniz gibi, henüz açmadan sol üstte EDIT tuşuna basarak çoklu seçip silebilirsiniz.
Youtube: Youtube videolarını aratmak, favorilere eklemek, izlemek vs buradan mümkün. Yaptığım denemelerde edge ile 15-20 saniye bekledikten sonra akıcı olarak bu videolar izlenebiliyor. Fakat WiFi nedense takılabiliyor. Teorik olarak tam tersi olması lazım.
Ipod: Tam teşekküllü halde geliyor. Tüm müzik parçalarımızı buradan dinleyebildiğimiz gibi
videoları da buradan oynatıyoruz. Divx gibi çok sevdiğimiz formatlar desteklenmiyor. Ben 2GB ramli bilgisayarımda 45 dakika uzunluğunda olan 350 mb lık divx dosyayı iphone göre düzenlemek için Total Video Player programını kullandım. Tüm telefonlara göre her türlü formatı üretebilen bu program 30 dakikada iphone'nun formatına uygun (tüm formatlar bu programda tanımlı geliyor, size seçip çevir demek kalıyor) 420 mb'lık boyutta bir dosya üretti. Şunu belirtmekte fayda var: Iphone'da video izlemek gerçekten de çok keyifli bir deneyim. Özetle bu program Divx ve birçok formatı iphone'a uygun hale getiriyor.
videoları da buradan oynatıyoruz. Divx gibi çok sevdiğimiz formatlar desteklenmiyor. Ben 2GB ramli bilgisayarımda 45 dakika uzunluğunda olan 350 mb lık divx dosyayı iphone göre düzenlemek için Total Video Player programını kullandım. Tüm telefonlara göre her türlü formatı üretebilen bu program 30 dakikada iphone'nun formatına uygun (tüm formatlar bu programda tanımlı geliyor, size seçip çevir demek kalıyor) 420 mb'lık boyutta bir dosya üretti. Şunu belirtmekte fayda var: Iphone'da video izlemek gerçekten de çok keyifli bir deneyim. Özetle bu program Divx ve birçok formatı iphone'a uygun hale getiriyor.
Notes: Başarılı ve çok basit not alma yazılımı. İstediğiniz kadar Not dosyası ayrı ayrı tutabilirsiniz. Sesli not tutma mevcut olmadığından Apple Store'de küçük bir araştırma ile yazmalı, çizmeli, ses kayıt edebilen bir yazılım aramanızı tavsiye ederim. (Iphone ile bir ses kaydedici gelmiyor.)
Clock: Alarm ve Geri sayım mevcut olan bir saat uygulaması. Saati ayarlarken ara birimin çok keyifli olduğunu göreceksiniz. Telefon kapalı ise alarm'ın çalışmasını beklemeyin, çünkü çalmıyor.
App Store: Iphone kendi üzerinden de bilgisayar destekli itunes gerekmeden Apple tarafından onaylanmış 3. parti yazılımları kurmaya yarar. Apple'ın onayladığı yazılımları kullanmanın iki önemli yararı var: Öncelikle istikrarlı çalışan ve sisteme zararı olmayacak yazılımlar kurarsınız. İkincisi tüm yazılımlar yanyana ve eleştiriler yanyana olduğundan ulaşmak istediğiniz yazılıma ulaşırsınız. Sayfa sayfa dolaşmanıza gerek kalmaz. 1-2 Dolara en iyisi 5-10 bilemediniz 20 dolarlara yazılım almanız mümkün. Apple'a tanımladığnız kredi kartından para çekilerek ekstre mail olarak gönderiliyor.
Abd ve Türkiye sayfalarında çok indirilenler farklı olabildiği gibi Abd adresi ile üyeliklerde çıkan bazı programlar Türkiye de çıkmaz. Shazam ve Last.Fm yazılımları için ABD Apple Id oluşturmak gerekebilir.
WiFi: Tam donanımlı WiFi bağlantısı ile geliyor alet. Etrafta bulunan kablosuz ağları tarıyor, siz internete bağlanacağınız vakit tercih edebileceğinizi belirten bir pencere çıkarıyor. Bir bağlantıyı ve şifreyi bir kere girdikten sonra hatırlıyor. (siz o bağlantıyı unut demedikçe)
Son olarak Bazı Yararlı Linkler
Apple Iphone Kullanım Klavuzu ve Hızlı Ipuçları
Kredi Kartsız ABD APPLE Id oluşturma
Iphone deki mp3 leri bilgisayara atma
Iphone den bilgisayarı kontrol etmek
En iyi 15 Iphone Yazılımı
En iyi 25 Iphone Uygulaması
Zamanın ötesinden not: Skype ve Fring artık 3g üzerinden konuşmaya destek veriyor. Bluetoth üzerinden veya usb kablosu ile telefon diz üstünüzden internete girmenizi destekliyor. Bluetoth kulaklık alırsanız stero olarak müzik dinlenebiliyor. Maps uygulaması Türkiyede artık rotasyon yapıyor (sesli yönlendirme yok henüz). Klasör oluşturup tek bir klasöre toplu olarak uygulamaları koymak, gruplamak mümkün.
YanıtlaSilIphone menüsü + ekranı dışında herşeyi boş. Samsung Omni veya OmniaLite tercih ederim. Ekrana dokunmak değilde zorlamak bastırmak gerekse bile itunes aracılığı ile müzik video yükleme işkencesinden bin kat iyidir. Diğer saydığınız özellikler şuanda üretimde olan her dandik markada var zaten :)
YanıtlaSilApple kendine has kullanıcı kitlesi oluşturmak isteyen bir firma. Bazı şeylerde öncülük etmiş olması onun girişimciliğindendir, kalitesinden değil. Bugün LCD ekran üreten LG/SAMSUNG piyasanın lideridir. Bunu SONY takip eder. Apple ise tekelcidir. Mesela şuanki 3GS APPLE HTC'nin 1GHZ wm7 telefonlarının yanında anahtarlık/oyuncak gibidir.
Almayı düşünenlere kapasitif ekranlı herhangi bir android yada windows mobile telefon öneririm. IPHONE artık amele'de bile var. Son sözümden kimse alınmasın :) Sıradan olmak kabahat değil :))))